Talk:1918–1920 incidents at Spalato

MyWikiBiz, Author Your Legacy — Wednesday July 17, 2024
Jump to navigationJump to search

Translation Work

U 1918-1920, niz incidenata dogodio se u gradu Spalato, koji se danas zove Split. Split je danas dio moderne Hrvatske. Incident je bio između dalmatinskih Talijana i Slavena. Borba je bila za kontrolu nad gradom.

Političku pozadinu

Incidenti Spalato su skupina nasilnih bori se odnose na antiitalianism koje se dogodilo u Splitu između 1918 i 1920, a koji je rezultirao ubojstvom kapetana Tommaso Gulli od talijanske mornarice brod "Puglia" (i mornar po imenu Aldo Rossi). On je bio hit na 11. srpnja 1920 i da je umro sljedećeg jutra. Ove bitke pripadaju stoljećima duge borbe za kontrolu Jadrana istočne obale između Slavena (uglavnom Hrvata i Slovenaca) i Talijana.Borba koja jako povećao u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, kada je talijanski iredentizam i slavenske nacionalizma krajem XIX stoljeća stvorio krvavi sukob na jadranskom području.

Doista, u drugoj polovici XIX stoljeća u Splitu postoji borba između Autonomaške stranke (Dalmacija) pro-Talijani i pučke stranke (Dalmacija) pro-Slaveni. Posljednji talijanski glavni je Antonio Bajamonti. Grad od 1882 doživio proces Croatisation. Bajamontija, najistaknutiji dalmatinski talijanskog jezika u povijesti, jednom je primijetio:

"Ne radost, samo bol i suze, donosi kao dio talijanske stranke u Dalmaciji. Mi, Talijani iz Dalmacije, zadržavaju pravo na jedan pate."